Curriculum Vitae



Numele si prenumele: Ioan BAICU
Functia didactica: Prof. Dr. Ing. - SEF CATEDRA
Data nasterii: 16 ianuarie 1952
Locul nasterii: Com. Balabanesti - jud. Galati
Starea civila: casatorit
Domiciliul: Municipiul Galati - jud. Galati


Trimite un E-mail!

Studii si specializari:
- Absolvent al Facultatii de Mecanica, sectia T.C.M., Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, promotia 1975;
- In perioada 1975-1981 - inginer tehnolog in sectia Prelucrari Mecanice din cadrul U.P.S.R.S., a Combinatului Siderurgic Galati;
        Principala sarcina de serviciu - proiectarea sculelor si dispozitivelor pentru prelucrarea pieselor unicate, in cadrul sectiei.
        Dintre sculele si dispozitivele proiectate, se amintesc:
* dispozitivul pentru rectificarea supapelor pe masina de frezat si alezat orizontala;
* dispozitiv pentru degrosarea rotilor conice cu modul mare;
* freza cu carburi metalice pentru canale T;
* dispozitiv pentru realizarea unui "Papuc de contact monobloc cu durabilitate marita" pentru care s-a obtinut certificat de inovatie
- In anul 1976 - participare la cursul post-universitar "Tehnologia programarii masinilor-unelte cu comanda numerica", desfasurat la Institutul Politehnic Bucuresti;
- Din anul 1981 - ocuparea prin concurs a postului de sef de atelier gradul 1, in sectia Prelucrari Mecanice nr.1 din U.P.S.R.S.- C.S.Galati. Coordonarea activitatii dintr-un atelier cu 300 de angajati;
- Intre anii 1991-1997 - asistent titular la Catedra "Grafica, Mecanisme, si Tolerante" din cadrul Facultatii de Mecanica a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati;
- In anul 1997, in cadrul programului TEMPUS - bursa la University of Sussex, din Brighton, Anglia;
- Din anul 1998 - sef de lucrari la Catedra "Grafica, Mecanisme si Tolerante" din cadrul Facultatii de Mecanica a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati;
- In perioada 1994-2002 - stagiul de doctorat, finalizat prin teza intitulata ,,Cercetari privind utilizarea modelarii 3D pentru algoritmizarea profilarii sculelor aschietoare" cu calificativul "foarte bine", in iunie 2002.

Activitatea didactica:
- cursuri si lucrari practice la disciplinele "Grafica pe calculator" si "Geometrie descriptiva si desen tehnic".
- elaborarea a doua cursuri noi: "Metode de calcul ingineresti" si "Grafica pe calculator".

Activitatea stiintifica si de cercetare:
* Participarea la sesiunile stiintifice nationale de specialitate si la unele internationale (Ostrava, Chisinau, Miscolk, China), cu un numar de 32 de lucrari care au fost publicate;
* Elaborarea si coordonarea a peste 10 lucrari in perioada 1991-2002 la sesiunile stiintifice studentesti;
* In anul 1993 - membru in comitetul de organizare a Sesiunii Stiinifice Jubiliare "45 de ani de invatamant superior la Galati"
* Colaborare la patru contracte, enumerate mai jos:
      - Contract 5007/1996 tema 1181 CNCSU: "Elaborarea unei teorii unitare a suprafetelor cinematic conjugate cu aplicatii in domeniul corpurilor solide" (I);
      - Contract 7007-CNCSU/1997 poz.12/283: "Elaborarea unei teorii unitare a suprafetelor cinematic conjugate" (II);
      - Contract 29/1998 cod CNCSU 228, tema 20: "Sinteza unei noi geometrii si forme constructive a burghielor elicoidale";
      - Contract CNCSIS 34976/2001, tema 13/530: "Algoritm general pentru studiul suprafetelor conjugate cu aplicatii in sinteza angrenajelor".

Carti:
- Baicu, I., Grafica pe calculator - AutoCAD. Editura Scorpion, ISBN 973-85803-1-5, 137 pagini, Galati, 2002;
- Baicu, I., Grafica pe calculator - Aplicatii AutoCAD. Editura Scorpion, ISBN 973-85803-7-4, 153 pagini, Galati, 2002;
- Oancea, N., Baicu, I. Metode numerice pentru profilarea sculelor. Volumul VIII - Metoda modelarii solide. Editura Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, 179 pagini, Galati, 2002.
          Lucrarea este conceputa pentru a veni in sprijinul studentilor Facultatilor de Mecanica, care fac primii pasi in studiul AutoCAD-ului.
          Sunt prezentate descrierile comenzilor, insotite de reprezentari grafice clare, care permit cititorului o întelegere rapida a modului de lucru in AutoCAD.
          Succesiunea prezentarii comenzilor, este astfel aleasa, incat sa faciliteze un mod progresiv de acumulare a cunostintelor si corespunde desfasurarii lucrarilor practice efectuate de studenti la disciplina "Grafica pe calculator".
          Cartea este conceputa ca un indrumar pentru studentii Facultatilor de Mecanica, care studiaza AutoCAD-ul in cadrul disciplinei "Grafica pe calculator".
          Cele 15 lucrari, in care este structurata cartea, cuprind descrierile comenzilor si exemple de aplicare ale acestora, pe modele a caror complexitate creste gradat.
          Primele 7 lucrari sunt axate pe tratarea comenzilor referitoare la desenarea în 2D, in timp ce urmatoarele 8 lucrari sunt dedicate insusirii comenzilor necesare realizarii reprezentarilor in 3D.
          In carte sunt prezentate si aplicate si 2 programe realizate in limbajul de programare AutoLISP, in scopul de a atrage atentia studentilor asupra acestui instrument de eficientizare a muncii, deosebit de util pentru proiectanti si cercetatori.
          Aproape 200 de desene si casete de dialog sunt utilizate pentru intelegerea rapida a modului de utilizare a programului AutoCAD, program folosit in cele mai multe dintre intreprinderile din tara si strainatate.
          Efectuarea aplicatiilor din aceasta carte va permite o acomodare mai usoara cu alte programe de proiectare asistata : SolidWorks, Catia, Mechanical Desktop, etc.
          Volumul VIII al lucrarii "Metode numerice pentru profilarea sculelor" cuprinde patru noi capitole continand o noua metodica, in baza modelarii solide dezvoltata in mediul de programare AutoLISP, de profilare a sculelor care genereaza prin infasurare.
          Sunt prezentate un numar de 26 de aplicatii, in baza noii metode, multe dintre acestea realizate comparativ cu una dintre metodele analitice cunoscute, in scopul validarii noii metode.